İşçi Direnişinin Bitmeyen Davaları


Evrensel Gazetesi'nin 1 Ekim 2009 baskısında, Gökhan Durmuş'un Birleşik Metal-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar'la işçi mücadeleleri üzerine yaptığı röportaj yayınlandı. Durum tam bir trajedi, tam bir kara mizah örneği...

Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye oldukları için, geçtiğimiz Aralık ayında işten atılan 400 işçiye, işlerine son verilmesinin gerekçesi olarak ekonomik kriz gösterilmişti. İşçiler 10 aydır direnmeye devam ediyorlar. 10 aydır grev yapan, maaş alamayan işçilerin yanısıra, evinde çoluğu çocuğu olduğu için başka işler bulmak zorunda kalan, ama her fırsatta grevlere katılan işçiler de var bu 400 direnişçinin içinde.

Özkan Atar'ın açıklamasına göre "işe iade" davaları, yasa gereği 2 ay içinde sonuçlanması gereken davalar. Müfettişlerin konu üzerinde hazırladıkları raporda, işçilerin sendikal nedenlerle işten atıldıkları açık bir şekilde yazıldığı için, 1-2 celsede kararların verilmesi gerekiyor. Fakat 6 ay önce verilmesi gereken kararlar, 8 celse yapılmasına rağmen hala sonuçlandırılmadı. Çalışma yasasına göre davaları işçinin kazanması durumunda, dava süresinin 4 aylık ücreti işçiye ödeniyor. Fakat söz konusu iade davası 10 aydır tekrar ediliyor veya erteleniyor.

Adalet Bakanlığı Müsteşarı ile görüşen Birleşik Metal-İş Sendikası, baştansavma bir cevap alıyor: "Siz merak etmeyin, adalet tecelli edecektir" Özkan Atar verdiği röportajda şöyle söylüyor: "Madem dava 1 yıldan önce sonuçlanmıyor, o zaman dava kazanılınca işçiye bu sürenin tamamı ödensin. 4 aylık ücret ödeme maddesi değiştirilsin. Adalet budur. Bakın o zaman bu işverenler davayı uzatmak için uğraşıyorlar mı uğraşmıyorlar mı... "

İade davasının yürütüldüğü mahkemede, hakkını arayan emekçiler, trajikomik bir sahneyle karşılaşıyorlar. İşveren avukatı mahkemede hakime "Efendim, duruşmayı Eylül ayına koymayın da ben Avrupa'da tatilde olacağım. İki ay sonraya gün verin." diyor. İşte Türkiye mahkemeleri, işte bu mahkemelerin adaleti... 10 ay boyunca duruşmalarda ifadesini veremeyenler şimdi işveren avukatının Avrupa tatili için iki ay daha bekleyecekler...!!

0 yorum: